Založ si blog

Nešetrite správnymi komplimentmi a slovami

„KOMPLIMENT, POCHVALA BY MALI BYŤ NEVYČERPATEĽNÝM ZDROJOM ENERGIE“

Čo je vlastne kompliment? Každý by si na túto otázku zodpovedal inak, ale základ je vo vyjadrení istého druhu „náklonnosti“.  Ich pestrosť je neobmedzená.

V tomto prípade sme každý maliarom slov, pričom si zvolíme aj 50 odtieňov šedej a stále objavujeme ďalšie odtiene, ktoré by dodali našim slovám väčší nádych temnoty, bolesti, závisti alebo si volíme teplejšie farby, v ktorých prúdi sila, láska, život, nádej.

Ktoré farby uprednostňujete Vy? Ako s nimi denne pracujete? Kedy ste naposledy niekomu povedali niečo „čarovné“, milé, lichotivé, pozitívne? Niečo, čím by sa Vám odvďačil úsmevom, nekontrolovateľnou radosťou, emóciou ako napr. objatím, potľapkaním po pleci, dotykom alebo jednoducho len rozžiarenou tvárou. Je jednoduché prijímať, ale ťažšie je človeku odovzdávať, pričom by nám to malo byť prirodzené, pretože vo svojej podstate by sme mali byť pre druhých dobíjacím systémom, ktorý môže niekoho dobiť na pár sekúnd, pár hodín ale niekoho na celý deň alebo aj na celý život.

 

„KEBY EXISTOVALA ČERPACIA STANICA NA POZITÍVNE SLOVÁ,ASI BY BOLI NAVŠTEVOVANÉ VIAC AKO ČERPACIE STANICE S AUTÍČKAMI“

Poznáte BAOBAB? Je to strom, ktorý sa vyskytuje predovšetkým na suchých a piesočnatých miestach v Afrike, pričom má vzácnu moc zásobiť sa počas dažďov s neuveriteľným množstvom až do 120-tisíc litrov vody. Mnohé kmene a zvieratá prežívajú práve vďaka nemu v čase sucha. Keď prežívate vo svojom živote obdobie sucha, slabosti, osobnej depresie, traumy, smútku máte pri sebe taký Baobab v podobe osoby, ktorá Vám dodá potrebnú energiu, ak ju už nenachádzate sami v sebe? Pre niekoho sú „živou vodou“ rodičia, starí rodičia, pre iných z nás priatelia, partner. Nedostatkom vody, chvála Bohu, zatiaľ netrpíme, trpíme však nedostatkom láskavých, úprimných a povzbudzujúcich slov, ktoré by nás dokázali naštartovať, viesť, motivovať.

Ak sa Vám nedostáva tých magických slov, ktoré dokážu meniť deň, myslenie a správanie človeka, tak skúste ich najprv rozdávať vy, predsa čo rozsievate, to budete aj žať! Skúste len tak niekomu spríjemniť deň pochvalou jeho výzoru, jeho kúska oblečenia, jeho účesu alebo skúste niekedy oceniť jedinečnosť toho druhého akýmkoľvek komplimentom nasmerovaným k jeho vlastnostiam, osobnostným črtám. Pýtate sa prečo by ste to mali robiť? Možno práve od Vás to niekto očakáva, pričom by Vás to malo rovnako ako druhú stranu obohatiť dobrým pocitom a z dlhodobého hľadiska by Vás to malo oslobodiť(uzdraviť) od vlastného ega, ktoré ste si vypestovali len vďaka niekomu.

 

„PARAZITY S FALOŠNOU IDENTITOU – FALOŠNOSŤ KOMPLIMENTOV,SLOV“

Neuvedomujeme si fakt, že nie každý kompliment je doslova pravý. Žijeme v dobe naivity, hlúposti, bez sebareflexie. Dôverujeme často rôznym „šibalským Šalamúnom“, ktorí si z nás robia figúrky, nástroje na uskutočnenie svojich plánov, sme pre nich dobre tvarovacia hmota, z ktorej môžu vymodelovať čokoľvek, následky pre nich nie sú dôležité.

 

„VÝZVA PRIJATÁ?“ 🙂

V úvode svojho príspevku som spomínala, že sme maliarmi slov a postupným uvažovaním dospievam k názoru, že sme pre tých druhých plátnom. Celý náš život naň každý dopĺňa nejakú „čiarku“, skúste sa zamyslieť nad tým, ako vyzerá Váš portrét doteraz? Je viac čierny, šedý alebo pestrofarebný? Pokiaľ na ňom figuruje veľa tmavej, pamätajte: čierna sa prekryť nedá, preto máte ešte dostatok miesta na to, aby ste sa stretávali s pozitívnymi ľuďmi, ktorí Vám ten Váš portrét upravia, spríjemnia, doladia, vylepšia. Každý deň bojujte s farbami vo Vašej mysli, duši a na tele, dovoľte pozitívnej sile prekročiť všetky tiene, odosobnite sa, žite nielen pre seba, ale aj pre iných, odovzdávajte radosť prostredníctvom pozitívnych slov, žite v harmónii so svojim vnútorným ja a tak sa nikdy nebudete báť úprimne odovzdať ani prijať. Otvorte svoju myseľ pre povzbudenie, venujte povzbudzujúce slová, lebo práve tie môžu niekedy zlepšiť , zachrániť, oživiť. Ak ste boli doteraz demónmi, staňte sa dobrými anjelmi pre iných.

Slová majú veľkú váhu a moc, myslite na to aj pri Vašom najbližšom komplimente a neodkladajte ho, darujte ho niekomu už dnes 🙂

14. február – magická sila lásky

14.02.2017

Je krásna ako ranná ligotavá rosa,vzácna ako perla na dne mora, krehká ako zimná vločka, energická ako slnečné lúče, bolestivá ako tŕňová koruna, čistá ako slza v oku…aj taká je láska. Prvé stretnutie s partnerskou láskou vnímam ako malé dievčatko z rozprávok. Milovala som rozprávky a dodnes sa na ne teším presne tou istou detskou radosťou. Zostala vo mne už [...]

Pamiatka zosnulých – deň plný farieb a svetiel

01.11.2016

V kalendári svieti veľa štátnych sviatkov, ale deň pamiatky zosnulých je zo všetkých najšpecifickejší. Pre väčšinu je predovšetkým dňom osobného voľna, oddychu od práce a povinnej návštevy hrobového miesta príbuzného. Menšinu tvoria pochopiteľne tí, ktorí miesto posledného odpočinku svojich milovaných navštevujú pravidelne, ale uvedomujú si hlbší význam a [...]

Deň žien – ženy mužom a muži ženám

07.03.2016

Oslavujete deň žien? Ak ste doteraz nepokladali za dôležité urobiť tak, je najvyšší čas zmeniť to. Aaa viem, že teraz by ste si „nezahryzli do jazyka“ a opýtali by ste sa ma: „Prečo? Z akého dôvodu? Ide predsa iba o klasický deň, ktorý raz ktosi pokrstil na MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŽIEN. Rozhodla som sa napísať tento „krátky príspevok do diskusie“, lebo odmietam [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Tatiana

Som zrnkom v piesku duše tých, s ktorými ma spojila minulosť, tých, s ktorými ma túli prítomnosť a zároveň tých, s ktorými sa tiež raz vykúpem v mori spomienok...milujem život oválne, kľukato, len nie rovno...:)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16393x
Priemerná čítanosť článkov: 2342x

Autor blogu

Kategórie