Založ si blog

14. február – magická sila lásky

Je krásna ako ranná ligotavá rosa,vzácna ako perla na dne mora, krehká ako zimná vločka, energická ako slnečné lúče, bolestivá ako tŕňová koruna, čistá ako slza v oku…aj taká je láska.

Prvé stretnutie s partnerskou láskou vnímam ako malé dievčatko z rozprávok. Milovala som rozprávky a dodnes sa na ne teším presne tou istou detskou radosťou. Zostala vo mne už navždy, lebo všetko končilo šťastne a aj keď zlo ovládlo lásku, zaplietlo sa medzi dvoch milujúcich, moja detská viera mi vždy našepkávala, že všetko sa nakoniec skončí nádherným bozkom ako spečatením nekonečnej lásky.

Veríte na rozprávkové konce aj v reálnom živote? 🙂  Žijete so svojim partnerom tiež v jednej takej rozprávke, kde dobro víťazí nad zlom? Dobre si rozmyslite, ako si odpoviete, lebo neexistujú veci, problémy, ktoré sa v láske nedajú prekonať, ak sú v láske a na lásku dvaja.

 

Existuje množstvo dôvodov prečo dnešok milovať a zároveň nenávidieť. Každý spoznal lásku v akejkoľvek podobe a nikomu nie je cudzia. Napriek tomu dnešný deň množstvo ľudí priam neznáša.

Znepriatelili si ho kvôli vlastným negatívnym skúsenostiam. Zatracujú lásku a už nikdy viac sa netúžia zamilovať, lebo žijú v domnení,že je to práve láska, ktorá ich zlomila. Radšej ju obchádzajú, prehliadajú, žijú povrchne, boja sa jej a dôvod? Nebola to predsa láska, ktorá pošliapala ich túžby a sny. Bola to iba osoba, ktorá si necenila ten najdrahší dar, ktorým láska je. Milovať je predsa tá najúžasnejšia vec, ktorú Boh ľuďom ukázal. Preto nesúďte lásku, lebo ona aj naďalej zostáva žiť vo Vás a opäť príde niekto, kto ju oživí.

 

AKÝ MÁ 14. FEBRUÁR VÝZNAM?

 

Mnohí z nás žijú v presvedčení, že ide o „trápny americký vymyslený sviatok“. Musím však podotknúť, že nevedomosť ani v tomto prípade neospravedlňuje. Ak sa prikláňate k tejto teórii, tak by ste im mali byť vďační, vyhradili predsa deň pre lásku. Mnohí tvrdia, že si môžme lásku prejavovať v akýkoľvek deň, no je to pre väčšinu len „otrepané klišé“, pretože na svojho partnera počas bežných dní doslova zabúdajú.

Korene tohoto významného sviatku majú však dôležitú výpovednú hodnotu. Pôvod tohto medzinárodného sviatku je opradený zaujímavou legendou, z ktorej teraz „sfúknem prach“, aby som zdôvodnila jeho zaradenie medzi dôležité dni v roku, ktoré boli prijaté a (nie)sú uznávané verejnosťou.

V dobách neustálych bojov žil v Ríme neľútostný cisár Claudius II., ktorý zrejme lásku vo svojom živote nezažil a nepoznal. Vnímal ju ako „Achillovu pätu“ každého ženatého vojaka, preto zakázal sobáše. Mužov s rodinami považoval za slabochov, ktorí často nechceli už viac opustiť domovy, ale starať sa o svojich najbližších.

Napriek nemilosrdnému nariadeniu sa našiel odvážny kňaz menom Valentín, ktorý tajne sobášil zamilovaných. Keď sa tajomstvo dostalo až k cisárovi, okamžite ho dal uväzniť a mučiť. Všetko zlé je na niečo dobré a tak paradoxne aj jeho pobyt vo väzení. Valentín sa tam zamiloval do dcéry väzenského dozorcu a stihol zažiť lásku, o ktorej cisár možno iba sníval. Nakoniec ho dali popraviť 14. februára 296. Odvtedy je tento deň pamätným dňom pre všetkých, ktorí veria, chránia a podporujú cit zo všetkých citov najvzácnejší a prejavujú si ho.

 

PREJAVY LÁSKY 

 

Základom tejto podkapitoly je individualita a jedinečnosť človeka. Určite nepoviem novinku, mnohé motivačné zdroje podporujú ľudí k vedomiu, že každý sme originál. A je to tak aj pri prejavovaní si lásky jedného voči druhému.

Sociálne siete sú dnes plné ideálnych a dokonalých fotografií a videí rôznych párov. Túžime sa im tak veľmi podobať, túžime zažiť podobné veci, aké zažívajú aj oni, bez toho, aby sme sa sústredili na vlastnú jedinečnosť spoločných chvíľ a aby sme tú originalitu nepotláčali, ktorá je v nás, v našich nápadoch, prejavoch, túžbach k partnerovi.

Aký zmysel má prejav lásky? Veľký! Čo však vnímame ako prejav lásky? Aký by mal byť prejav lásky?

Kvety, balónové srdce, obrovský plyšák so srdcom a v strede nápis Milujem Ťa nemožno položiť na misku váh k prejavom ako nosenie na rukách, tancovanie v daždi, dlhé objatia, šepkanie zamilovaných slov, ktoré znejú krajšie ako Vaša obľúbená pieseň, gentlemanský bozk na ruku, psychická podpora v ťažkých časoch pre jedného z partnerov, tvorenie si rôznych spoločných tajomstiev a mnohé iné nápadité veci, ktoré ste vytvorili sami za účelom prekvapenia, potešenia milujúcej osoby.

Prejavovať lásku sa dá miliónmi spôsobov, ak do toho zapojíme naše srdce a necháme ho slobodne „prehovoriť“.

Často sme sebeckí a naše pocity radšej nechávame uväznené v sebe ako nádherné vtáky, ktoré sa bojíme vypustiť z klietky, či sa nám vrátia späť. Chceli by sme dostať späť to, čo odovzdáme, no pri takejto kalkulácii vždy vyhrá naša hrdosť a preto sme s prejavmi radšej opatrní, príp. udeľujeme po troške našej polovičke, aby sme ju mali s čím prekvapiť nabudúce, nepovedať všetko naraz a podobne. Chyba! Strach, neistota, Vaše ego, pohodlnosť sa Vám iba smejú, ste ich otrokom a nedokážete tak byť naplno šťastný a oddaný tak hlbokému citu, ktorý v sebe nosíte a pestujete si ho.

Ak ste ho už raz objavili, otvorte sa preň a prežívajte ho bez obáv a naplno. Neposudzujte hodnotu akéhokoľvek prejavu, ale ďakujte za možnosť zdieľať svoje pocity práve s Vašim partnerom. Nič sa nedeje len tak a preto dajte Vašej duši krídla, možno sa Vám bude zdať Váš reálny deň ako nádherný sen a v tom je tá neprekonateľná sila. 

 

SILA LÁSKY

 

Láska má nesmiernu moc. Lieči, uzdravuje, učí, vychováva a mení ľudí, robí každý deň množstvo zázrakov. Je to jediná čarodejka, ktorú osobne poznám 🙂

Je trpezlivá, dobrotivá, nezávidí, nevypína sa, nie je sebecká, nie je neslušná, nemyslí na zlé…Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží. Láska nikdy nezanikne…(1.list Kor, 13 kap.) Položili ste si už niekedy otázku akú intenzitu a silu má láska vo Vašom partnerskom živote?

Pre všetkých by mala byť inšpiráciou, ktorá nás podnecuje k veľkým činom, ktorá nám udáva iný smer, ktorá nás vyučuje, že treba prijať človeka takého aký je. Ona dáva nášmu životu skutočný zmysel, ona udáva vietor do „našich plachiet“, nežime pre seba, žime pre toho druhého, zdieľajme s ním lásku v dobrom aj v zlom a náš život získa nový nezameniteľný zmysel a rozmer. Ak sa odovzdáte obaja naplno tej sile, stanete sa „nedotknuteľnými“. 

 

Nešetrite správnymi komplimentmi a slovami

12.11.2018

„KOMPLIMENT, POCHVALA BY MALI BYŤ NEVYČERPATEĽNÝM ZDROJOM ENERGIE“ Čo je vlastne kompliment? Každý by si na túto otázku zodpovedal inak, ale základ je vo vyjadrení istého druhu „náklonnosti“. Ich pestrosť je neobmedzená. V tomto prípade sme každý maliarom slov, pričom si zvolíme aj 50 odtieňov šedej a stále objavujeme ďalšie odtiene, ktoré by dodali [...]

Pamiatka zosnulých – deň plný farieb a svetiel

01.11.2016

V kalendári svieti veľa štátnych sviatkov, ale deň pamiatky zosnulých je zo všetkých najšpecifickejší. Pre väčšinu je predovšetkým dňom osobného voľna, oddychu od práce a povinnej návštevy hrobového miesta príbuzného. Menšinu tvoria pochopiteľne tí, ktorí miesto posledného odpočinku svojich milovaných navštevujú pravidelne, ale uvedomujú si hlbší význam a [...]

Deň žien – ženy mužom a muži ženám

07.03.2016

Oslavujete deň žien? Ak ste doteraz nepokladali za dôležité urobiť tak, je najvyšší čas zmeniť to. Aaa viem, že teraz by ste si „nezahryzli do jazyka“ a opýtali by ste sa ma: „Prečo? Z akého dôvodu? Ide predsa iba o klasický deň, ktorý raz ktosi pokrstil na MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŽIEN. Rozhodla som sa napísať tento „krátky príspevok do diskusie“, lebo odmietam [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

Tatiana

Som zrnkom v piesku duše tých, s ktorými ma spojila minulosť, tých, s ktorými ma túli prítomnosť a zároveň tých, s ktorými sa tiež raz vykúpem v mori spomienok...milujem život oválne, kľukato, len nie rovno...:)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16392x
Priemerná čítanosť článkov: 2342x

Autor blogu

Kategórie