Založ si blog

Pamiatka zosnulých – deň plný farieb a svetiel

V kalendári svieti veľa štátnych sviatkov, ale deň pamiatky zosnulých je zo všetkých najšpecifickejší. Pre väčšinu je predovšetkým dňom osobného voľna, oddychu od práce a povinnej návštevy hrobového miesta príbuzného. Menšinu tvoria pochopiteľne tí, ktorí miesto posledného odpočinku svojich milovaných navštevujú pravidelne, ale uvedomujú si hlbší význam a hodnotu dnešného pamätného dňa.

 

DEŇ PLNÝ FARIEB

jesenNapriek horkosti a šedosti, ktorú so sebou prináša, rozmýšľali ste už niekedy v akom nádhernom období je tento vzácny deň? V najfarebnejšom ročnom období, kedy príroda je majstrom tých najkrajších umeleckých diel a my často len s nemým úžasom sledujeme tú nádheru vôkol.

Šedé a fádne pomníky zrazu ožívajú nádherou rôznych druhov kvetov, ktorými prejavíme nielen úctu, ale aj nekonečnú vďaku za všetko. Aj keď je duša zarmútená ťaživou bolesťou z trvalej prázdnoty po milovanej osobe, v kvetoch, ktoré prináša na hrob je pestrosť, krása. Presnmotyle ako spomienky na blízku osobu – vždy pestré, je ich mnoho a krásne. Na všetko zlé sa zabúda, odpúšťa sa, zostávajú len tie pozitívne. Sú spomienky, ktoré nikdy nevyblednú a zostávajú živé aj napriek absencii človeka. Je to ten najväčší dar, aký nám môže každý človek predsa dať. Svoj čas, ktorý sa neskôr pretaví do spomienky. Čas, ktorý prežívame už bez prítomnosti milovanej osoby je občas pre nás priam večnosťou, cítime sa ako motýlia kukla bez pohnutia, stagnujúca na jednom mieste, v jednom bode pokiaľ nevyletí motýľ. Nechajme ho vyletieť! Ten motýľ je ako tá nádherná spomienka, ktorá Ťa naplní energiou, šťastím, citom, radosťou, pokojom. Smútok a slzy sa stratia v okamihu, keď Vaše srdce a myseľ zaplavia farebné a krásne spomienky na človeka, ktorý Vám v živote toho veľa dal, naučil, pomohol, potešil a miloval Vás.

Paradoxom je tiež jas a svetlo tohto pochmúrneho dňa. Zapaľujeme sviečky, ktoré v nás vyvolávajú povzbudzujúci pocit nádeje, že príde okamih opätovného stretnutia so zosnulým. Šli ste niekedy v nočných hodinách okolo cintorína v tomto období?
cintorin-plny-svetielTisíce malých svetiel, ktoré tam horia jasne a každé svetlo je jasným odkazom do neba pre milovaného zosnulého: POČKAJ TAM NA MŇA… V jednom historickom filme Gladiátor zaznel takmer na konci filmu veľmi dôležitý výrok pri rozlúčke s milovaným priateľom, ktorý položil svoj život v rímskom koloseu za tých, čo miloval: „STRETNEME SA, ALE NIE HNEĎ, NIE HNEĎ…“ Je to dôležitý odkaz aj pre našich blízkych, ktorí už nie sú s nami. Máme predsa vieru, to jasné svetlo, vďaka ktorému môžeme stále kráčať v ústrety večnosti, v ktorej sa so všetkými zosnulými opäť stretneme. Je to tá najväčšia záruka, ktorú máme!

ZOSNULÝ BY SI NEŽELAL VÁŠ SMÚTOK A BEZNÁDEJ

Každý z nás sme nenahraditeľný. Je to čistá a nehasnúca pravda. Ten pocit priam zaživa láme srdce, Tvoja myseľ sa zmieta, milión negatívnych myšlienok Ti nedá spávať, stávaš sa ich obeťou. Sú ako supy krúžiace nad svojou obeťou. Túžiš v tej chvíli aj Ty naposledy vydýchnuť. Za život svojho milovaného by si však mal ďakovať a Tvoju dušu ponorenú do temnoty by malo zaliať svetlo radosti. Mal si možnosť zažiť niečo práve s týmto človekom, mal si možnosť stretnúť ho na svojej životnej ceste. Že Ti chýba? Neboj, možno práve dnes je Tvojim anjelom, ktorí Ťa stráži.

holubica-na-zaverVeľký smútok kráča ruka v ruke s beznádejou – nemáte občas pocit, že sa upínate na niekoho, kto odišiel a zanedbávate tých, ktorí ešte žijú? Každý človek disponuje nevyčerpateľným zdrojom lásky, tak prečo ho neodovzdať tým, ktorí ju s nami ešte môžu prežívať a tešiť sa? Určite by sa z toho tešil aj náš milovaný nebohý.

Človek sa so smrťou zmieriť nevie, môže ju len prijať. Pred rokmi som stratila veľmi mne blízku osobu. Nemohla som sa spamätať, trvalo mi veľmi dlho, kým som sa prestala hnevať na Boha. Bolo to však v tej chvíli, keď som otvorila Bibliu a našla som nádherný verš: „LEBO JA POZNÁM ÚMYSLY, KTORÉ MÁM S VAMI – znie výrok Hospodinov – ÚMYSLY SMERUJÚCE K BLAHU A NIE K NEŠŤASTIU DAŤ VÁM BUDÚCNOSŤ A NÁDEJ.“ (Jeremiáš 29 kap., 11. verš)

Od tej chvíle vidím jasno a viem, že všetko má zmysel, význam a dôvod, aj smrť.

Nešetrite správnymi komplimentmi a slovami

12.11.2018

„KOMPLIMENT, POCHVALA BY MALI BYŤ NEVYČERPATEĽNÝM ZDROJOM ENERGIE“ Čo je vlastne kompliment? Každý by si na túto otázku zodpovedal inak, ale základ je vo vyjadrení istého druhu „náklonnosti“. Ich pestrosť je neobmedzená. V tomto prípade sme každý maliarom slov, pričom si zvolíme aj 50 odtieňov šedej a stále objavujeme ďalšie odtiene, ktoré by dodali [...]

14. február – magická sila lásky

14.02.2017

Je krásna ako ranná ligotavá rosa,vzácna ako perla na dne mora, krehká ako zimná vločka, energická ako slnečné lúče, bolestivá ako tŕňová koruna, čistá ako slza v oku…aj taká je láska. Prvé stretnutie s partnerskou láskou vnímam ako malé dievčatko z rozprávok. Milovala som rozprávky a dodnes sa na ne teším presne tou istou detskou radosťou. Zostala vo mne už [...]

Deň žien – ženy mužom a muži ženám

07.03.2016

Oslavujete deň žien? Ak ste doteraz nepokladali za dôležité urobiť tak, je najvyšší čas zmeniť to. Aaa viem, že teraz by ste si „nezahryzli do jazyka“ a opýtali by ste sa ma: „Prečo? Z akého dôvodu? Ide predsa iba o klasický deň, ktorý raz ktosi pokrstil na MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŽIEN. Rozhodla som sa napísať tento „krátky príspevok do diskusie“, lebo odmietam [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Tatiana

Som zrnkom v piesku duše tých, s ktorými ma spojila minulosť, tých, s ktorými ma túli prítomnosť a zároveň tých, s ktorými sa tiež raz vykúpem v mori spomienok...milujem život oválne, kľukato, len nie rovno...:)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16411x
Priemerná čítanosť článkov: 2344x

Autor blogu

Kategórie