Založ si blog

Žiť! Nie iba prežiť. . .

Premýšľali ste niekedy nad tým prečo vlastne žijete?! Dôvodov by sa určite nezmestilo ani do izby, v ktorej práve sedíte a začínate čítať môj článok. Život nás hladí rôznym spôsobom, niekomu sa to páči viac, inému menej. Akosi sme si museli zvyknúť na rozdielnosť jeho prístupu ku každému zvlášť. Jednému naloží toľko, že sa mu z taniera vysýpa, iný musí stenu olizovať. Prečo s nami točí ako na kolotoči? Ťažká dezorientačná otázka, ktorú si do špiku nevysvetlí ani ten, čo má a ani ten, čo má málo alebo nemá nič.

 

Doba, v ktorej žijeme prináša mnohé vedecko-technické prevraty a preto je otázne, kedy moc, sila, istota, ktorá je pre mnohých v peňažnej mene zvalcuje slabých chudákov, ktorým sa ujde pár centimetrov periférnej časti na Zemi. Kde budete vy? Mne často svedomie kladie túto otázku, lebo čas sa presýpa pomedzi prsty. Žijeme rýchlo, nemáme čas sa zastaviť, otočiť dozadu, nemáme čas rozmýšľať, a pritom odsudzujeme život. On nás ale neodsúdil, práve naopak! Každý deň máme šancu vstať a žiť podľa vlastných pravidiel. Že je to ťažké? A čo je dnes už jednoduché, ak človek niečo chce? Život je boj, v ktorom môžme všetci získať rovnoprávnosť. Hovoríte že nie? A ste už na jeho konci? To predsa nikto nevie. Ak sa podvolíte bez snahy o zmenu, zlenivie nielen odhodlanie a chuť, ktorá drieme vo vás, duša začne blednúť, lebo sa bude musieť uspokojiť s pohodlnými myšlienkami, ktoré si v sebe pestujete resp. ktorými sa ukájate z dôvodu, že si myslíte, že jednoducho práve vy na to nemáte, že určite to nie ste vy, kto si môže dovoliť obrátiť svoj život na ruby, kto si môže len tak splniť svoj dávno zaprášený sen…Potom ste si zvolili možnosť nie žiť, ale iba prežiť. Vstaňte a vzoprite sa všetkému, čo vás skľučuje, zväzuje, už dnes je ten deň, ktorý vám môže vpichnúť do žíl sebadôveru. Veríte druhým? Začnite sebe, iba tak sa odhodláte na veľké veci, iba tak sa pozriete hrdo na seba do zrkadla. Obraz chorľavej, otupenej mysle s logom prežitie roztavte vlastnou vierou a silou.

 

Málo, menej, najmenej, nič – to sú hodnoty, ktoré často používate vo svojom slovníku? Potom ste si na to skrátka zvykli, iba vám to tak vyhovuje. Že nie? Prečo potom netúžite po zmene, po reálnej zmene? Ak ste mali alebo máte fiktívnu víziu, nie je možné pokúsiť sa o jej uskutočnenie? Nič nie je nemožné, ak má človek vieru, ak cítite, že by ste v tom boli dobrí, len sa bojíte odhodlať, stále je to vaša slabosť, ktorá vás odrádza. Ako jej to môžte dovoliť? Nakoniec budete vyčítať len sebe, že ste mohli byť už v tomto momente úplne inde, úplne iní. Hýčkajte svoje sny, nezahadzujte ich, nebojte sa využiť šancu plnohodnotného života, takého, aký vidíte u iných a len tíško závidíte, taký, aký máte vo svojich predstavách. Pozrite sa na váš odraz v zrkadle a povedzte si: Teraz som šťastný, nič by som nezmenil, nezávidím nikomu nič, spokojnosť nad spokojnosť. Ak sa dokážete ešte potom aj usmiať, ste exemplárom. Taký človek totiž neexistuje. Prirodzenou súčasťou ľudí je večná nespokojnosť. Vždy je tu možnosť niečo vylepšovať. Ak so mnou súhlasíte, verím, že nás bude pribúdať a spolu si budeme sprístupňovať nedosiahnuteľné.

Nešetrite správnymi komplimentmi a slovami

12.11.2018

„KOMPLIMENT, POCHVALA BY MALI BYŤ NEVYČERPATEĽNÝM ZDROJOM ENERGIE“ Čo je vlastne kompliment? Každý by si na túto otázku zodpovedal inak, ale základ je vo vyjadrení istého druhu „náklonnosti“. Ich pestrosť je neobmedzená. V tomto prípade sme každý maliarom slov, pričom si zvolíme aj 50 odtieňov šedej a stále objavujeme ďalšie odtiene, ktoré by dodali [...]

14. február – magická sila lásky

14.02.2017

Je krásna ako ranná ligotavá rosa,vzácna ako perla na dne mora, krehká ako zimná vločka, energická ako slnečné lúče, bolestivá ako tŕňová koruna, čistá ako slza v oku…aj taká je láska. Prvé stretnutie s partnerskou láskou vnímam ako malé dievčatko z rozprávok. Milovala som rozprávky a dodnes sa na ne teším presne tou istou detskou radosťou. Zostala vo mne už [...]

Pamiatka zosnulých – deň plný farieb a svetiel

01.11.2016

V kalendári svieti veľa štátnych sviatkov, ale deň pamiatky zosnulých je zo všetkých najšpecifickejší. Pre väčšinu je predovšetkým dňom osobného voľna, oddychu od práce a povinnej návštevy hrobového miesta príbuzného. Menšinu tvoria pochopiteľne tí, ktorí miesto posledného odpočinku svojich milovaných navštevujú pravidelne, ale uvedomujú si hlbší význam a [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Tatiana

Som zrnkom v piesku duše tých, s ktorými ma spojila minulosť, tých, s ktorými ma túli prítomnosť a zároveň tých, s ktorými sa tiež raz vykúpem v mori spomienok...milujem život oválne, kľukato, len nie rovno...:)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16418x
Priemerná čítanosť článkov: 2345x

Autor blogu

Kategórie